Nezir ÇETİN

Nezir ÇETİN

Çetin Ceviz
[email protected]

SÖKE OSB; ŞEHRİ, EKOLOJİK FELAKETİN EŞİĞİNE GETİRİYOR

18 Haziran 2020 - 13:34

SÖKE OSB; ŞEHRİ, EKOLOJİK FELAKETİN EŞİĞİNE GETİRİYOR
Menderes Nehrine salınan Jeotermallerin akışkanları,8 bin yıllık tarihin yok edildiği Latmos maden ocakları, iki mahalle arasında kapasitesini 3 katına çıkaran Söke çimento fabrikası., diğer sanayi kuruluşları ve son olarak akla hayale ziyan yine iki mahalle arasına kurulacak olan Kipaş kağıt fabrikası Söke’yi bir ekolojik felaketin eşiğine getirdi. “Bu kirlilik içerisinde en büyük tehlikeyi Söke yaşayacak.”
Sanayileşme elbette gerekli. Fakat Organize Sanayi iki mahalle arasında ve ekilebilir ve sulanabilir tarım arazileri üzerinde yani, insanların yaşam alanında olmamalı… Bu olumsuz koşullardaki sanayileşme bu şehrin sürdürülebilir geleceğini tehdit ediyor. Anayasanın 56. maddesi herkese sağlıklı çevrede yaşama hakkının olduğunu söyler. Onun için bu tür zehir kusacak bir fabrikayı burada kuracağız diye bir emrivakiyi bu yörenin halkı kabul etmek zorunda da değil.
Birileri daha çok zengin olacak diye başta insan sağlığı, doğa, hava, su ve bitkiler ne tür tehlike ile karşı karşıya kalacak?
“Bu fabrikayı burada kuracağız diye bir emrivakiyi bu yörenin halkı kabul etmek zorunda değil.
BAKINIZ Maraş da kurulan kağıt fabrikasının 21 ARALIK 2019 TARİHİNDE KANAL MARAŞ DA ÇIKAN HABERİ ŞÖYLE… https://www.kanalmaras.com/kahramanmaras/kipas-kagit-fabrikasi-nin-bacasindan-cikan-dumanlar-tehlike-h71231.html TIKLAYIP OKUYUN...
DAHA ÖNCE DE YAZMIŞTIM
Aydın ili artık kanser vakalarının artığı illerin başında geliyor. 
KİPAŞ Kâğıt fabrikası Türkiye’de en büyük yatırımını Söke Organize Sanayi Bölgesine yapıyor. Hatta üretim kapasitesine bakıldığı zaman gelecek olan, kurulacak olan makine Avrupa’nın en büyüğü 720 bin ton kapasiteli…
Harcanacak olan suyun m3’ünü varın siz hesaplayın…
BU KÂĞIT ENDÜSTRİSİNİN ÇEVREYE ZARARLARI NELER?
Biliyorsunuz odun kâğıda dönüştürülmeden önce hamur haline getiriliyor. Ağaçların lignin parçalanması genellikle ağır kimyasallar gerektirmekte. Bu kimyasalların fabrikada kullanılması, fabrikadan dışarıya sızma olasılığını doğurmakta. Ve bu kimyasallar doğal çevrede birikerek ekosistem ve ekosistemde yaşayan canlılar üzerinde oldukça zararlıdır.
Kâğıt fabrikalarında parlak beyaz kâğıt üretimi için klor dioksit gibi beyazlatıcı maddeler kullanılıyor. Bu işlem dioksitler ve diğer yüksek toksisiteli maddeler dâhil birçok zehirli maddeden oluşan bir kokteyl yaratıyor. Bu yan ürünlerin binlerce tonu havaya ve suya karışıyor.
Balıklara, kuşlara zararının yanı sıra insanlarda bu zehirden nasipleniyor.
ŞİMDİ BAKALIM; BU KÂĞIT ENDÜSTRİSİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI NELER?
Hamurlaştırılmada kullanılan kimyasallar sadece doğal çevreye zararlı olmakla kalmayıp aynı zamanda fabrikada çalışan işçiler içinde önemli bir sağlık riski oluşturmaktadır.
Bu kimyasallarla uzun süre çalışanlarda kalıcı hastalıkların ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Fabrika çalışanlarının sağlıkları üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar hamurlaştırma işlevinin zehir derecesi ile çalışanların sağlık problemleri arasında doğrudan bir ilişki bulmuştur.
Genel olarak;
Diyabet,
Akli dengesizlik,
Çeşitli kanser türleri gibi bir seri ölüm oranları beklenenin üzerinde çıkmıştır.
Kâğıttaki zararlı madde etkileri, cilt tahrişine, merkezi sinir sisteminde tahribata, bazı organlarda hasara sebep olabilir.
Deri tahrişine, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Birde kâğıt hamurunun işlenmesinde yüksek miktarlarda buhara gereksinim duyulur. Buharın elde edilmesinde kullanılan fosil yakıtlar nedeniyle, SO2 kirliliği ortaya çıkmaktadır.
İnsanda üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici özellikler gösterir.
Şimdi Söke OSB yapılacak olan KİPAŞ kâğıt fabrika yetkililerine sormak lazım. Kuracağınız fabrikanın bütçesi belli. Kurulacak olan makinelerde belli. Şehrimiz adına sağlayacağı istihdamda belli.
PEKİ; BU FABRİKANIN ÇEVREYE ZARARI, DOĞAYA ZARARI, İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI NELER OLACAK?
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum