Nezir ÇETİN

Nezir ÇETİN

Çetin Ceviz
[email protected]

NEYMİŞ, MİLLİ VE YERLİYMİŞ

13 Ekim 2019 - 22:14

Daha düne kadar okulda “Yerli Malı, Yurdun Malı, Her Türk Onu Kullanmalı” şeklinde bir sloganı olan “Yerli Malları Haftası” kutlanır ve bu haftada yerli malın önemi anlatılırdı. O zamanlar “Milli Mal” diye bir şey yoktu. Daha doğrusu “Yerli malı” zaten “milli mal” anlamına gelirdi.
Özal'ın ünlü 24 Ocak kararları ile ülkemiz “Serbest Piyasalar Ekonomi”sine geçti. Belki serbest piyasa ekonomisi ile yurt içi girişimciliğin rekabet yoluyla geliştirilmesi hedefleniyordu ama farkındalığı zayıf hükümetler sayesinde, ortaya reklam gücü yüksek yabancı firmaların malları ve hizmetleri ile dolu bir piyasa çıktı. Yerli mal ve hizmetler ise gerilemeye başladı.
2002 sonrası AKP hükümetleri de bu konuda çok yardımcı oldular ve yabancı malların Anadolu’nun en ücra köşelerine ulaşmasına yardımcı olan AVM patlaması yaşandı.
Son birkaç yıldır yeni bir moda var. AKP hükümeti ilk yıllarında fazla takmadığı “yerli” ya da “milli” kavramlarını, --Ortadoğu’daki durumun da etkisiyle-- daha fazla kullanmaya başladı. Hatta doğru olmayan biçimde de kullanıyorlar. Mesela sivil savunma alanında üretilen bazı malların, araçların tasarım hakları yabancı ülkelerin elinde olsa bile bu mallar ya da araçlar ülkemizde üretilince “Yerli” ve hatta bazı (gereken!!) durumlarda "Milli" olarak tanımlanıyor. Örnek “Milli Altay tankı” ya da “Milli ATAK helikopteri . Birisi Güney Kore, diğeri İtalyan+Amerikan tasarımlı savunma aracı, hükümet tarafından “Milli” olarak sunuluyor. Türkiye’de üretilseler bile bu araçlar sizce “Milli” adının içini dolduruyor mu? 1974'deki Kıbrıs harekatında, gerekse Arjantin'in Falkland savaşında ortaya çıkan bir durum oldu. Bu savaş araçlarının parasını ödeseniz bile, içindeki yazılımın kodlarında yer alan komutlar çerçevesinde, üretici ülkenin istemediği yöne (mesela karşıdaki İngiliz gemisine) ateş etmeyebiliyorlar ya da yedek parçaları temin edilemez hale gelebiliyor. Bu açıdan baktığımızda, yukardaki ürünler "Milli" oluyor mu?
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çizdiği yolda daha düne kadar ne vardı?
ESKİDEN TÜTÜNÜMÜZ VARDI, TÜTÜNBANK AÇILDI.
PAMUĞUMUZ VARDI, PAMUKBANK AÇILDI.
PANCARIMIZ VARDI, ŞEKERBANK AÇILDI.
MADENİMİZ VARDI, ETİBANK AÇILDI.
KUMAŞIMIZ VARDI, SÜMERBANK AÇILDI.
ORDUMUZ MENSUPLARIMIZIN GÜVENCESİ İÇİN, OYAKBANK AÇILDI.
Diğer satılan bu ülkenin kurumlarını yazsak sayfalar almaz.
Şimdi ne bankalar kaldı ne de malzemeler…
Artık her şeyi dışarıdan alıp, parayı da dışarıya aktarıyoruz.
Neymiş elde avuçta bir şey kalmayınca YERLİ VE MİLLİYMİŞ…
ONUN İÇİN ATATÜRK İLKE VE İNKLAPLARINA HAİZ OLAN HÜKÜMETİN BU ÜLKENİN BAŞINA GEÇMESİ LAZIM…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum