Çeşme Turizm Projesi’nin bilirkişi keşfi yapıldı

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan Çeşme Turizm Projesi'ne karşı açılan davanın bilirkişi keşfi İzmirli ve Çeşmelilerin katılımıyla gerçekleşti.


Çeşme Turizm Projesi’nin bilirkişi keşfi yapıldı

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan Çeşme Turizm Projesi’ne ilişkin meslek, çevre ve sivil toplum örgütleriyle, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı ikinci davanın bilirkişi keşfi yapıldı.

Yarımada’dan uzak durun platformuyla, meslek örgütlerinin yaptığı çağrılar sonucu çok sayıda İzmirli ve Çeşmeli keşfi yakından izledi. Keşfi izleyenler arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Aziz Kocaoğlu da vardı.

Uzmanlar dinlendi

Danıştay tarafından dava için atanan bilirkişiler Prof. Dr. Melih Ersoy, Prof. Dr. Cemal Can Bilgin, Prof. Dr. Necibe Aydan Sat, Doç.Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Doç. Dr. Koray Kamil Yılmaz turizm bölge sınırlarını değiştiren karara karşı açılan dava nedeniyle yapılan keşfin ilk bölümünde; bazıları türleri tehlike altında olan 168 tür kuşa ev sahipliği yapan Alaçatı Azmak’ta davacı avukatları ve onların getirdiği uzmanları dinlediler.

Ayrıca dava ile ilgili çok sayıda uzman görüşünü içeren dosya keşif hakiminin onayı ile dosyaya eklendi. Daha sonra Çeşme yarımadasının değişik noktalarında keşif davacı avukatlarının da katılımıyla bilirkişi tarafından sürdürüldü.


Detayları bilinmiyor
Özer Akdemir/Evrensel

Bilindiği gibi ‘Çeşme Turizm Projesine’ ait detaylar tam olarak kamuoyu tarafından bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaşıyor.

Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Çeşme’deki kamu arazilerinin yüzde 55’i proje alanında kalıyor. Turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen alan çok sayıda parsele bölünerek turizm yatırımcılarına verilecek.

Bölge nüfusu 5-6 kat artacak

Böylece kamu malı olan dönümlerce arazi sermayeye aktarılacak. Proje ile bölgede yapılması planlanan çok sayıda otel, marina, alış-veriş merkezleri, havaalanı ve bir tane de kanal var. Proje tamamlandığında bölgenin nüfusunun 5-6 kat katlanarak çoğalacağı hesaplanıyor.

Tüm bunlar düşünülünce proje ile Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutu ortaya çıkıyor. Bilirkişi raporunun 3-6 ay arasında çıkması bekleniyor