Eşsiz bir yüz kası 'yavru köpek bakışını' insanlar için karşı konulmaz kılıyor

Yeni bir araştırma köpeklerin insanlarla yaşadığı sürede yüz bölgelerinde kaşlarını yukarıya doğru kaldırarak 'yavru köpek bakışı' atmalarını sağlayan kaslar geliştirdiğini ortaya koyuyor.

Eşsiz bir yüz kası 'yavru köpek bakışını' insanlar için karşı konulmaz kılıyor
29 Ekim 2021 - 02:21
Reklamı Geç

Bir köpek insandan bir şey isteyeceği zaman tek yapması gereken kaşlarını yukarıya doğru kaldırması. O büyük “yavru köpek bakışı” ile karşı karşıya kalan insanın boyun eğmekten başka seçeneği kalmıyor.

Yeni bir araştırmaya göre köpekler insanlarla yaşadıkça bu mimiği gerçekleştirmeyi sağlayan kasları geliştirdiler. Köpeklerin yaşayan en yakın akrabaları olan kurtlarda ise bu kaslar bulunmuyor.

Kurtlar ve köpekler karşılaştırıldı

Howard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu çalışma için altı evde beslenen köpek ile dört gri kurdun yüz anatomilerini ve dokuz kurt ile 27 barınakta yaşayan köpeğin davranış değişikliklerini inceledi.

Araştırmacılar, tüm köpeklerin kasıldığında göz kapağının yan köşesini kulaklara doğru çeken bir kas olduğunu keşfetti. Levator anguli oculi medialis adı verilen bu çok ince kas, kurtlarda mevcut değildir, bu da bunun sadece köpek evcilleştirmesinin bir yan ürünü olarak ortaya çıktığı anlamına geliyor.

Kısa sürede geliştirildi

PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre insanlarla birlikte yaşayan köpekler bu kası on binlerce yıl gibi kısa bir süre içerisinde geliştirdi.

Makalede “Evcilleştirme sonucunda yalnızca 33 bin yıl içinde, özellikle insanlarla yüz iletişimi sağlayabilmek için köpeklerin yüz kas anatomisini dönüştürdüğünü gösteriyoruz” ifadeleri yer alıyor.

Köpeklerin ekstra göz kaslarını nasıl kullandıklarını inceleyen araştırmacılar, katılan köpekleri birkaç dakika insanlara maruz bıraktılar. Kurtlarla karşılaştırıldığında, köpekler kurtlardan daha sık ve daha yoğun bir şekilde iç kaşlarını kaldırdı.

Köpekleri daha ‘tercih edilir’ kılıyor

Ekstra kas, köpeklerin daha etkileyici olmalarını sağlıyor ve araştırmacılar, bunun, köpekler ve insanlar arasında göz temasını kolaylaştıran özelliklerin insan tercihinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını savunuyor.

Zamanla, duygusal olarak daha dışavurumcu olan köpekler insanlar tarafından seçildi ve daha az dışavurumcu köpeklere göre daha sık yetiştirildi.

Makalede “İnsanların geniş alın, büyük gözler vb. gibi pedomorfik (bebek benzeri) anatomik özellikler gösteren köpekleri tercih ettiğini biliyoruz. Yazarlar, insanlardan köpek (veya kedi) yüzleri sunan resimleri seçmelerini isteyen çalışmalarda, insanlar diğerlerine göre pedomorfik özellikler sunan yüzleri tercih ediyor” deniliyor.

İşler tersine döndü

ZME Science’tan Tibi Puiu’nin aktardığına göre araştırmalar, bir köpek “yavru köpek gözleri” yaptığında, insanların onlara bakma isteğinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gözleri genişleyen ve kaşlarını daha sık kaldıran barınak köpeklerin, daha az etkileyici köpeklere kıyasla sahiplenilme olasılığı daha yüksek.

Başka bir deyişle, köpekleri, bizim beğenimize göre özellikler geliştirecekleri noktaya kadar manipüle ettik. Ancak, şimdi işler tersine döndü ve artık köpekler bizi o karşı konulmaz sevimli gözleriyle manipüle ediyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum