Bölge halkı santralin sökülmesi için başvuruda bulunulacak.

Söke’nin kalbine vurulan hançer icradan satışa çıktı!

 Bölge halkı santralin sökülmesi için başvuruda bulunulacak.
12 Kasım 2021 - 11:50
Reklamı Geç
İzmir’in Çeşme ilçesi İnönü ve Musa Mahalleleri’ndeki 3’üncü derece doğal sit alanına ABK Çeşme RES Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılan rüzgar enerji santralleri ile ilgili mahkemeden çevrecileri sevindiren karar çıktı.
Bölgede yaşayan vatandaşların RES’lerin kurulacağı alana dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na açtığı davada İzmir 2. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın da müdahil olduğu davada mahkeme imar planlarını iptal etti.

‘KAMU YARARI BULUNMAMAKTADIR’
Mahkemenin iptal gerekçeleri arasında RES projesinin imar planlarının plan yapım süreçleri ve tekniğine uygun olmaması, üst ölçekli planlarının hükümlerinin yerine getirilmemesi, planlamanın kademi yapısına uygunluk göstermemesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 740 ve 688 sayılı ilke kararlarına aykırı gelişmesi, kamulaştırması mahkeme yoluyla iptal edilmiş özel mülkiyetteki taşınmazların hazine mülkiyeti olarak işlem görmesi ve şehircilik ilkelerine uygun olmaması yer alıyor. Ayrıca kararda söz konusu planlarının kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.
DAHA ÖNCE DE İPTAL EDİLMİŞTİ
Santralin bulunduğu alan daha önceden 1. dereceden SİT alanı iken bakanlık tarafından birçok alanla birlikte derecesi düşürüldü. Alan, yapılaşmaya da yol açan 3. dereceden SİT alanına denk düşen yeni adıyla Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlendi. 2010 yılında Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu'ndan 49 yıllığına aldığı üretim lisansı ile faaliyete geçen Çeşme ABK RES projesi 6 adet türbin, şalt merkezi ve bağlantı yollarından oluşuyor. Daha öncesinde hem İzmir 5. İdare Mahkemesi hem de Danıştay 6. İdare Dairesi, yine bu bölgeye dair çıkan koruma amaçlı imar planlarını iptal etmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun üzerine yeni planlar yayınlamıştı.
SÖKÜLMESİ İÇİN BAŞVURULACAK
Mahkemenin kararını Egedesonsöz’e değerlendiren Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyesi ve davacılardan Esen Fatma Kabadayı RES’in kurulması için çıkarılan acele kamulaştırma kararlarının da yargıdan döndüğünü bilgisini vererek “İlk imar planları iptal edildikten sonra şirket imar affına başvurarak tesis için yapı-kayıt belgesi aldı. Buna karşı da itirazlarımızı ettik. Ertesinde yeni imar planları çıktı ve planlarda bir değişiklik yoktu. İtirazlarımız kabul edilmedi ve tekrar dava açtık. 2013’teki haklılığımız 2021 yılında yargı nezdinde vatandaşın lehine sonuçlandı. Türkiye’de bu işletmenin yerinden sökülmesini sağlayacak kurum bulmak zor. Plansız bir şekilde proje kadük kalıyor. Tesisin sökülmesi ve hakların iadesi gerekiyor. Kararda özel mülkiyet ihlaline vurgu yapılıyor. Bilirkişi raporu ve mahkeme kararı çok net. Danıştay’dan dönme ihtimali olduğunu görmüyorum. Kesin ve gerekçeli karar yazıldıktan sonra hem EPDK’ye, şirkete, belediyeye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracağız kaldırılması için. Biz hakkımızı ararken şirket 7 yılda kendini amorti etmiştir.” dedi.
Haber; Egedensonsöz

Söke’nin kalbine vurulan hançer icradan satışa çıktı!

Söke’nin Yenidoğan Mahallesi’nde bulunan ABK Enerji’ye ait rüzgar enerji santrali (RES) icralık oldu.

Söke’nin Yenidoğan Mahallesi’nde bulunan, ilçedeki hava dengesini bozduğu ve konutlara yakınlığı sebebiyle gürültü şikayetlerinin odağında olan ABK Enerji’ye ait Söke Çatalbük RES Santrali şirketin borçları sebebiyle icralık oldu.

2012 yılında inşasına başlanan ve faal bir şekilde elektrik üretimi yapan şirket, yaşanan ekonomik sıkıntılara göğüs geremedi. Bugün ve 13 Kasım tarihlerinde yapılacak ihalede 16 rüzgar tribünü ile tesislere ait ofislerde bulunan araç ve gereçler ihale usulü satılacak.

YÖNETİMDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
Şirketin yönetim kurulunda ise dikkat çeken isimler bulunuyor. Bir dönem Asyafin Genel Müdürlüğü görevinde olan Gafur Kahraman şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunuyor. Gafur Kahraman aynı zamanda TBMM eski Başkanı AK Partili İsmail Kahraman’ın yeğeni…

Daha önce FETÖ/PDY’nin parasal kaynaklarından birisi olan Bank Asya’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Tahsin Tekoğlu ise şirketin yönetim kurulu başkanvekilliği görevini yürütüyor. Tekoğlu, Işık Sigorta’nın ise Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı, 10 gün sonra serbest bırakıldı.

Şirketin ilk kuruluş dönemlerinde ortaklarından olan ve Asyafin’in bir dönem ortaklarından olan Ünal Kabaca’nın ise FETÖ soruşturmaları nedeniyle firari olmasının ardından şirketin yönetiminden çıkarılması dikkat çekiyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum